IMG_3744

1 juli 2017 – Rotterdam

Op zaterdag 1 juli hebben we in Rotterdam onze eerste ‘Make Kindness Great Again’ dag beleefd. Wat een prachtig avontuur is dat geweest! En wat een energie heeft dit gegeven, aan mij en aan vele anderen. Het is een dag die ik niet snel vergeet, en waarvan ik er nog veel meer hoop te beleven.

 

Dit is precies wat we nodig hebben’.

Nog even voor wie er niet bij was of het fenomeen niet kent: ‘Make Kindness Great Again’ is een actie waarbij we anderen een act of kindness aanbieden, en hen uitnodigen hetzelfde te doen. Simpel gezegd: vriendelijkheid delen en zo iemand anders inspireren tot hetzelfde, door het meegeven van een klein kaartje met onze boodschap.

 

Voorkant #MKGACard

Achterkant

Achterkant #MKGACard
 

 

 

 

 

 

 

 

Make Kindness Great Again is een van de 20 gefundeerde en laagdrempelige geluksinterventies die ik heb uitgewerkt. Ik wil gemeenten uitnodigen om parallel aan het experimenteren met lokaal beleid op geluk aan de slag te gaan met deze geluksinterventies. Om zo concreet te werken aan het versterken van sociaal geluk binnen hun gemeenten. En zo gaven we op het Centraal Station in Rotterdam het goede voorbeeld voor een wereld met meer geluk.

 

Henk Koster Facebook Live

 

Henk Koster zei het zo: “Dit is precies wat we nodig hebben. Het is concreet en laagdrempelig.”

En concrete acties waar je jezelf én een ander gelukkiger mee maakt: dat is precies waar we bij Action for Happiness Nederland voor staan.

Bekijk hier de volledige Facebook Live met Henk Koster.

 

 

Loubnaandme

 

Loubna Zarrou zei het zo: “Het kan zo simpel zijn als een glimlach of als je het aandurft een knuffel en je maakt iemands dag al.”

 

 

 

Vriendelijkheid werkt verbindend

Dat zulke acties werken heb ik in Rotterdam mogen ervaren, dankzij de hulp van vele vrijwilligers, die er een prachtige dag van maakten. Complimenten uitdelen, een bloem geven aan een vreemde, elkaar een paar minuten recht in de ogen kijken om te ervaren dat jij en de ander elkaar zien, een spontaan gesprek: je tovert al snel een glimlach op iemands gezicht. Irene Bekker van de politie Rotterdam en mede-voorzitter Roze in Blauw was de act of kindness-held van de dag. Zij heeft de allermeeste acts of kindess gedeeld. Ze vond het een super actie. ‘Een beetje vriendelijkheid kan iedereen delen. Zo moeilijk is het niet om een complimentje te geven of aardig te zijn voor anderen.’

 

IreneHero

Irene Bekker Politie Rotterdam mede voorzitter Roze in Blauw

 

En het kan heel praktisch! Ik heb bijvoorbeeld gewoon bij mijn bloemist gevraagd om bloemen en kreeg toen een enorme bos mee om uit te delen. Verder heb ik samen met mijn dochter van zes jaar de knuffels waar zij niet meer mee speelt in een grote zak gedaan en meegenomen om op het station aan kinderen uit te delen. Heerlijk om te doen. Mijn dochter straalde van blijdschap toen ze de foto’s zag van al die kinderen die zij die dag een beetje gelukkiger had gemaakt met haar knuffels.

 

Vriendelijkheid creëert verbinding. En die verbinding was ook voelbaar in onze grote groep van vrijwilligers uit 80 verschillende culturen. Met dank aan Amina Ali Hussen van Krachtvrouwen Oude Westen liepen honderd vrouwen in prachtige zelfgemaakte Afrikaanse kleding met ons in optocht mee naar het station, en dat trok veel bekijks. Wat een power straalde daar van af. Volgende keer trek ik ook zo’n prachtige jurk aan 🙂

 

Aangenaam verrast

Ik ben er dankbaar voor dat ook anderen deze dag ook zo hebben ervaren, en dat zij geïnspireerd zijn om hun eigen missie, hun geluk en dat van anderen te versterken. En ik zal me nu maar een beetje inhouden, want ik kan met gemak nog uren doorgaan over deze dag, die overigens volstrekt anders liep dan ik vooraf had bedacht… Zo heb ik uiteindelijk pas uren later dan gepland met burgemeester Aboutaleb kunnen spreken over onze missie en acties. Mijn act of kindness aan hem was onze button ‘Make Kindness Great Again’ en een Meetup sessie over de Action for Happiness cursus ‘Exploring What Matters’. Loubna Zarrou, een van de vrijwilligers, wist nog snel met haar iPhone een video opname te maken van dit moment.

 

Burgermeester Aboutaleb ontvangt 'Act of Kindness' van Asha Lalai

Burgermeester Aboutaleb ontvangt ‘Act of Kindness’ van Asha Lalai

 

 

Het regende, al moet ik bekennen dat ik daar weinig van heb gemerkt. En ik was aangenaam verrast toen zich op het station een ketting vormde van zo’n 300 mensen die hand in hand tegenover elkaar stonden om elkaar twee minuten in stilte in de ogen te kijken. Dit is echt een kippenvel momentje. Vooraf had ik gezegd dat ik absoluut geen vreemde mensen ging knuffelen. Ik ben hier niet van. Ik moet er nu om lachen. Ik heb nog niet eerder zoveel onbekende mensen geknuffeld! Het ging gewoon spontaan en ik vond het super leuk. En oh, had ik al gezegd dat ik het zo fantastisch vind dat alle mensen zich vrijwillig en belangeloos hebben ingezet?

Politie1 IMG_2936A Geluk2 team Henkandme IMG_3670A

Bekijk via deze link de eerste foto’s
#MakeKindnessGreatAgain

Op onze site kan je alle data en locaties van de komende Make Kindness Great Again acties terugvinden. Wil je zelf ook een Make Kindness Great Again actie organiseren neem dan contact met mij op. Ik leg je graag uit welke licentievorm het beste bij jouw  actie past. Hoewel het idee simpel te kopiëren is, vraag ik om je support en een vriendelijke licentie af te nemen zodat ik mijn activiteiten kan blijven continueren en vanwege het feit dat: de impact van het totaal nog altijd groter is dan de som der delen!

Deel vandaag en morgen wat extra vriendelijkheid met de mensen die op je pad komen, en creëer je eigen bijdrage aan Make Kindness Great Again.

Ik wens je veel geluk,

Asha Lalai

Initiatiefneemster
Action for Happiness Nederland
 Our Happiness is part of something bigger. Action for Happiness Nederland is the International Chapter of the global Action for Happiness organisation www.actionforhappiness.org

No Comments

Post a Comment