wij zijn nederland

Onlangs lanceerden een aantal BN’ers ‘Wij Zijn Nederland’, een initiatief van Nederlanders die zich zorgen maken om de toekomst van Nederland. Mensen die klaar zijn met het geschreeuw. Die opstaan voor onze vrijheid, onze rechtsstaat, onze verzorgingsstaat.
Lodewijk Asscher is één van die initiatiefnemers, maar deze oproep gaat voor mij niet over de PvdA of over politiek. Deze oproep is veel grootser. Een Nederland voor iedereen!
Vorige week tekende ik net als meer dan 37.000 andere mensen voor ‘Wij Zijn Nederland’. Nu ben ik samen met 35 bekende ondertekenaars in beeld gebracht en mocht ik afgelopen zaterdag tijdens het kick-off event een pitch geven.
De presentatie was in handen van Dieuwertje Blok. Zij sloot de dag af met het bericht dat meer dan 1200 mensen het evenement hadden bezocht. Dat is nog eens goed nieuws! Hieronder deel ik mijn pitch. Ik hoop dat het je mag inspireren en activeren om jouw ‘pledge’ te registeren op www.actionforhappiness.nl

 

Pitch Asha Lalai, kick-off event ‘Wij Zijn Nederland’

“Een Nederland voor iedereen, is voor mij een Nederland waar mensen actie ondernemen voor een gelukkige samenleving. Een samenleving waar het gaat om mijn geluk, jouw geluk én het geluk van anderen.”
Action for Happiness is een beweging die een fundamenteel verschil maakt en actie onderneemt voor een samenleving waar meer mensen gelukkig zijn en minder mensen lijden. Een beweging die aantoonbaar het levensgeluk, het welzijn en de kwaliteit van leven verbetert van een steeds grotere groep mensen in Nederland en daarbuiten.

17157627_724503687717233_5038092094665678561_o

Zijn wij in Nederland dan niet gelukkig? Zouden wij dan meer kunnen leren van een land als Bhutan waar niet het Bruto Nationaal Product wordt gemeten maar het Bruto Nationaal Geluk? Of van de Verenigde Arabische Emiraten waar sinds 2016 een Minister van Geluk is aangesteld? Welnee! Hoewel?? Het meten van het Bruto Nationaal Product én het Bruto Nationaal Geluk wel interessant zou zijn. Enne…ik zou wel de Minister van Geluk in Nederland willen zijn. Wij doen het in Nederland namelijk best goed én wij hebben de ideale omstandigheden om het gelukkigste land van de wereld te zijn. De ideale omstandigheden om een gids en een inspiratiebron voor andere landen te zijn.

 

Wat mij wel fascineert is dat hoewel onderzoek aantoont dat economische groei niet vanzelfsprekend leidt tot een verbetering van ons levensgeluk, wij in Nederland wél heel veel beleid hebben om economische groei te realiseren, maar (nog) maar heel weinig beleid om het levensgeluk van mensen te verbeteren.

Wat mij ook fascineert is dat hoewel Nederland in de top 10 staat van de gelukkigste landen, wij achterblijven als het gaat om ons ‘Sociaal Geluk’. En dat zien wij terug in de huidige sociale uitdagingen van ons gelukkig land waar: meer dan 1 miljoen mensen zich eenzaam voelen, minder veilig en minder vertrouwen hebben in hun sociale omgeving. Meer dan 1 miljoen mensen lijden aan stress, angststoornissen en depressie en er steeds minder aandacht is voor ethiek waardoor normen en waarden lijken te vervagen.

Ik, wij van Action for Happiness Nederland en de meer dan 70.000 members die onze missie voelen willen Nederland verder helpen. Dit doen wij door de betekenisvolle programma’s van de internationale organisatie, welke gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek en interculturele wijsheid, te vertalen naar nationale, lokale en pragmatische activiteiten. Een mond vol… Ik zal jullie een concreet voorbeeld geven.
exploring


The Action for Happiness course ‘Exploring What Matters’
Eén van onze activiteiten is de cursus ‘Exploring What Matters’. Deze unieke en inspirerende cursus over de grondbeginselen van geluk is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende experts vanuit de economie, gelukswetenschap, mindfulness, sociale innovatie, onderwijs en positieve psychologie. Momenteel is de cursus te volgen in een aantal gemeenten. Onze ambitie is om deze cursus in iedere gemeente in Nederland te faciliteren. En oh ja, de cursus is aanbevolen door Zijne heiligheid de Dalai Lama. Hier zijn wij best trots op!
Om ons Sociaal Geluk te versterken is het van groot belang om misvattingen die zorgen voor verdeeldheid in onze samenleving tegen het licht te houden. Kennis over de grondbeginselen van geluk leert ons om deze misvattingen door een nieuwe lens te bekijken. Onze samenleving heeft deze nieuwe lens nodig om te ontdekken hoe wij met elkaar kunnen groeien en floreren. Thuis, op school, op het werk én in de samenleving.
Wij van Action for Happiness Nederland hebben een unieke en inspirerende visie als het gaat om het delen van kennis. Wij vinden dat iedereen hierover moet kunnen beschikken, zodat een ieder van ons actie kan ondernemen voor een gelukkig leven voor zichzelf én anderen. Door deze cursus op donatiebasis aan te bieden maken wij de kennis over de grondbeginselen van geluk toegankelijk voor iedereen.

Zoals mijn groot inspirator Nelson-Mandela zei: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”.

Zó verbeteren wij met aantoonbaar positief effect het levensgeluk, het welzijn en de kwaliteit van het leven van een steeds grotere groep mensen in onze samenleving in Nederland én in 170 andere landen.
Ik wil mijn pitch afsluiten met een oproep. Een oproep om kritisch met ons mee te denken, constructief met ons mee te bouwen. Want een beweging als dit bouwen wij niet alleen. Dit doen wij samen met fantastische vrijwilligers die hun kennis, energie en tijd met ons willen delen.
Wil je meedoen? Dan wil ik je expliciet vragen om dit niet te doen omdat je gelooft in mijn kunnen. Maar om mee te doen omdat je gelooft in jouw overtuiging dat jij een fundamenteel verschil maakt wanneer je meebouwt aan een gelukkige samenleving voor iedereen! Dank je wel.
Asha Lalai Founder & MD Action for Happiness Nederland www.actionforhappiness.nlOur Happiness is part of something bigger. Action for Happiness Nederland is one of the International Chapters of the global Action for Happiness organisation www.actionforhappiness.org